[O1] Czy da sie ominąć immobilizer???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartheks
    Drive
    • 2008
    • 40

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
    A macie prezent?
    mamy wyrywaczke do wąsów :szeroki_usmiech
  • markom
    Drive
    • 2007
    • 93

Witam. Wie ktoś może jak prosto ominąć immobilizer ponieważ czasami mam z nim kłopot a najchętniej wywalił bym go całkowicie tylko nie wiem jak
    Lichy

Komentarz

• dinderi
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2007
      • 129

Sobie, czy komuś ?
      Takie są i tak najpiekniejsze...

Komentarz

• deespe
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1468

myślę że działa to na zasadzie tego że idzie sobie kabelek od stacyjki, wchodzi do imm i wychodzi dalej na układ sterujący zapłonem. trzeba ten kabelek wyrwać imm (znaczy kabelki bo powinny byc dwa) i zlączyć ze sobą (na pajączka) i wtedy pewnie ominie sie imm.

MSPANC
        :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

markom, jeśli masz taki pasek przy kluczach z pinem to masz w instrukcji opisane jak sie awaryjnie auto odpala a na tym plastiku białym długim masz zdrapkę z kodem tyle ci mogę powiedzieć nic więcej

Komentarz

• deespe
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1468

Zamieszczone przez djczas
            tyle ci mogę powiedzieć nic więcej
            coś Staszku ukrywasz.... :twisted: czyżbyś wiedział jak ominąć?? 8)
            :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Bo trzeba poczytac instrukcje obslugi i bedzie wszystko wiadomo.

A immo da sie wylaczyc i w kompie i ominac kabelkiem, tylko to takie zbyt proste
              Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1468

czyli chcąc wymienić kluczyk na scyzoryk wcale nie muszę programować imm tylko go wyłączyć vagiem??

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Wylaczyc mozna w sterowniku silnika.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

Re: Czy da sie ominąć immobilizer???

Zamieszczone przez markom
                    Witam. Wie ktoś może jak prosto ominąć immobilizer ponieważ czasami mam z nim kłopot a najchętniej wywalił bym go całkowicie tylko nie wiem jak
                    A sprawdzałeś VAG-iem jakie to problemy ( błędy ) masz z tym immo. Najczęściej są dwie przyczyny: uszkodzony transponder w obudowie kluczyka lub uszkodzona cewka czytnika w kolumnie kierownicy. Bardziej narażony na uszkodzenie jest transponder w kluczyku ( upadki, wstrząsy, zmiany temp. itd ) ale cewki też się czasami sypią. Uszkodzenie cewki czytnika (błąd VAG) typu: zwarcie / przerwa oznacza ewidentnie uszkodzenie samej cewki lub przewodów od niej odchodzących ( dwa przewody podłączone zazwyczaj do zestawu wskaźników, gdzie znajduje się układ scalony czytnika immo, który potem przesyła sygnał do ECU ). Gorzej jeśli VAG pokazuje "za słaby" sygnał z transpondera, bo wtedy przyczyną może być wszystko tj. transponder, cewka, przewody a nawet układ scalony czytnika.

Jeśli masz drugi zapasowy kluczyk ( pewnie mniej albo wcale nieużywany ) to spróbuj na tym, jeśli immo nie będzie głupieć to znaczy, że problemem jest transponder w pierwszym kluczyku. W takim wypadku co najwyżej możesz rozebrać kluczyk i sprawdzić czy transponder ( zazwyczaj malutka szklana kapsułka z zamkniętą w niej malutką cewką ) jest cały i na swoim miejscu ( powinien być przyklejony gdzieś blisko końca kluczyka bliższego kolumnie kierownicy ). Jeśli wszystko wygląda OK to pozostaje jedynie wymiana całego kluczyka i zakodowanie nowego.

Co do cewki czytnika to jest ona nawinięta dookoła stacyjki ( nie bezpośrednio na stacyjce oczywiście ) i wygląda jak plastikowy pierścień opasający stacyjkę. Wychodzą z niego dwa kabelki, które idą do układu scalonego czytnika ( zazwyczaj, choć nie zawsze, umieszczonego w zestawie wskaźników ). Trzeba by sprawdzić czy wtyczka przy cewce i sama cewka są dobrze zamocowane na swoich miejscach, czy wiązka idąca dalej nie jest gdzieś uszkodzona itp. Jeśli tu też nic nie znajdziesz to ...

... wyłącz immo Vag-iem tak jak piszą chłopaki i będziesz miał spokój :diabelski_usmiech
                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• markom
                      Drive
                      • 2007
                      • 93

Ja to auto kupiłem pół roku temu i nie ma na kluczyku pinu ani instr. obsługi. Jeśli ktoś z was ma instr. w formacie PDF to proszę o przesłanie. Jeśli chodzi o problem z immo to raczej wina kluczyka ale nie chce się bawić w ASO tylko odpiąć go całkowicie.
                      Lichy

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

markom, to udaj sie do serwisu po nowy pin i instrukcje koszt około 50 zł lub za free

Komentarz

• Krzych
                          Rider
                          • 2005
                          • 671

Zamieszczone przez kowal 2002
                          ... wyłącz immo Vag-iem tak jak piszą chłopaki i będziesz miał spokój
                          można z VAGa wyłączyć?

...chyba chłopaki bzdury piszą (chyba, że to są chłopaki którzy zajmują się odpalaniem aut "zawodowo" ) ale to już inny sprzęt niż VAG.
                          Można odpalić tymczasowo auto, ale musisz znać pin którego markom nie ma.

Jeśli nie poradzisz sobie z problelem, to zapraszam.
                          DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                          www.chiptuning.katowice.pl
                          DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

Pisałem już w tej sprawie pod innym wątkiem ale może tu będzie bardziej pasowało.

Kluczyki: generalnie wygląda na nieaktywny immobilizer i zdalne otwieranie/zamykanie.
                            wymieniłem bateryjki (co prawda trochę grubsze 2025 zamiast 2016 ale też 3V) i nadal nic. Co gorsza auto odpala nawet po odłączeniu grota kluczyka od całej elektroniki. Wiec podejrzewam że może poprzedni właściciel wyłączył w ogóle te funkcje (immobilizer + zdalne otwieranie) bo jak dobrze zrozumiałem jest to możliwe. Myślę że mało prawdopodobne byłoby uszkodzenie obu kluczyków. Mam też oczywiście wspomnianą zawieszkę z kodami do kluczyka.

Jak naciskam przyciski na kluczyku to zapala się co prawda dioda (na kluczyku) ale nic się nie dzieje. Może ktoś z Was potrafi powiedzieć coś więcej na ten temat na podstawie mojego trochę lakonicznego opisu. Czy uszkodzone są oba kluczyki czy bardziej prawdopodobne jest wyłączenie lub uszkodzenie zdalnego otwierania i immobilizera, czy może jeszcze coś innego ?

Komentarz

• kmink
                              L&K
                              • 2007
                              • 1360
                              • Superb III (3V3)

odgrzeje kotleta..albo nie
                              Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                              https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                              www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Maru 123
                                RS
                                • 2008
                                • 4660

Zamieszczone przez kmink
                                wystarczy że np zostawie jeden kluczyk przy stacyjce;-)
                                no to chyba nie jest najlepszy pomysł bo z Twoim autem się ktoś szybko zaprzyjażni
                                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• kmink
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1360
                                  • Superb III (3V3)

tu gdzie mieszkam możesz nawet pootwierane szyby na noc zostawić i nic sie nie stanie
                                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• kowal 2002
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 5161

Zamieszczone przez kmink
                                    odgrzeje kotleta..
                                    bede instalował ,,moduł odpalania'' silnika...więc imo musi być wyłaczony, ewentualnie musi sie czasowo wyłaczać...jak to zrobić?

Jak dział imo? gdzie dokładnie jest zapisany ten kod itd? mam ,,imo w kluczyku'' wystarczy że np zostawie jeden kluczyk przy stacyjce;-) czy musi on byc ,,wsadzony'' w stacyjke?
                                    Kod jest zapisany w transponderze który jest przymocowany wewnątrz plastikowej obudowy kluczyka - wygląda jak mała szklana fiolka ( ok. 3mmx10mm ) z nawiniętą w środku cewką. Wystarczy, że wydłubiesz tę fiolkę z drugiego kluczyka i umiescisz ją gdzieś blisko cewki czytnika, która znajduje się dookoła stacyjki i immo przy każdym odpaleniu będzie rozbrajane tak jakby kluczyk był w stacyjce. Niestety nie wiem co będzie jak włożysz do stacyjki prawidłowy kluczyk ( ten z immo wewnątrz ) możliwe, że oba transpondery będą wzajemnie się zakłócać ( oczywiście zawsze możesz używać tego kluczyka, z którego wydłubałeś transponder )...
                                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• miodzik
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 93
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez djczas
                                      markom, jeśli masz taki pasek przy kluczach z pinem to masz w instrukcji opisane jak sie awaryjnie auto odpala a na tym plastiku białym długim masz zdrapkę z kodem tyle ci mogę powiedzieć nic więcej
                                      W mojej instrukcji nie ma słowem na ten temat, a serwis tez zrobil wielkie oczy na pytanie o tryb awaryjny (panie to się nigdy nikomu nie zepsulo). Znalazel opis na którymś z forów.

Komentarz

• Krzych
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 671

Zamieszczone przez kowal 2002
                                        Niestety nie wiem co będzie jak włożysz do stacyjki prawidłowy kluczyk ( ten z immo wewnątrz ) możliwe, że oba transpondery będą wzajemnie się zakłócać
                                        Oczywiście tak będzie, jeśli dwa transpondery będą w polu magnetycznym cewki.

Można to zrobić, ale trzeba będzie zastosować drugą cewkę czytającą z wklejonym drugim ważnym transponderem i zastosować układ przełączający cewki na czas zdalnego odpalania.
                                        Normalnie transponder będzie odczytywany z cewki przy stacyjce i bez właściwego klucza auto nie zapali. (oczywiście dla normalnego użytkownika)
                                        DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                                        www.chiptuning.katowice.pl
                                        DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

Pracuję...